Saturday 31 December 2011

LONTONG SINGAPORE


LONTONG SINGAPORE

Dihidang bersama:
Nasi Impit
Sambal bilis
Serunding Daging
Telur puyuh rebus

Bahan Kisar:
20 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
1 inci lengkuas
4 batang serai
1 inci kunyit hidup
1 cawan udang kering - rendam dulu biar lembut

Bahan di atas dikisar dan ditumis.

1/2 kg udang hidup - dibuang kulit
1/2 kg santan pekat
2 asam keping

Bahan Sayuran:
kacang panjang
sengkuang - potong memanjang
bunga kubis
kubis - dihiris kasar
3 keping tauhu lembut
3 keping tempe - potong dadu dan digoreng
suun dan fucuk - rendam hingga lembut
1 batang lobak merah - potong memanjang

Tumiskan bahan kisar hingga terbit minyak. Setelah terbit minyak masukkan sedikit air, santan dan asam keping. Masukkan isi udang. Masak dan biarkan hingga mendidih (kacau selalu supaya santan tak pecah minyak) masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kemudian barulah masukkan bahan sayuran, suun dan fucuk.
Masukkan tempe dan tauhu.
Setelah masak, hidangkan bersama nasi impit, sambal bilis, serunding daging dan telur rebus.

No comments:

Post a Comment