Saturday 10 December 2011

PUDING ROTI BERKARAMEL


Assalamualaikum dan selamat petang...

Walaupun beberapa hari ni cuaca tak menentu, kejap hujan...kejap panas...itu semua adalah kenikmatan dari Allah swt kepada makhlukNya. Hujan adalah rahmat Allah, jangan dicela datangnya, terima lah dengan penuh syukur dan sabar. Oleh itu, persiapkanlah diri menerima rahmat Allah swt..

Dah minum petang..?? Menu apa untuk petang ni..?? Dah lama rasanya tak 'memuding' untuk minum petang. Asyik 'membaking' aje kejanya..badan suami pun dah macam terlebih baking powder dah sekarang ni..Kebetulan time lunch tadi encik suami mintak buatkan puding roti, katanya dah lama tak makan puding..kesian pulakk..hihi

Hari tu masa jalan-jalan kat DapurKu Sayang, yus ada terpandang Puding Roti Berkaramel..Betul-betul jatuh hati dengan hasil air tangan Kak Dj ni. Semua menu yang disediakan memang terbaikkk lah..Sekali lagi tergerak hati ingin mencuba resepi dari DapurKu Sayang ni. Menurut Kak Dj, resepi asal adalah dari Kak Rosaliza tapi telah diolah oleh beliau sendiri..Setelah dicuba memang berbaloi-baloi sedapnya...lebih sedap bila dimakan sejuk..Alhamdulillah yus dan suami amat berpuas hati. Terima kasih Kak DjDayangJack..Yus minta izin share kat sini pulak ye..:-)


Puding Roti Berkaramel


Bahan-bahan :

Untuk karamel :
1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan air panas


Cara-cara :
Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.
Untuk Puding :
3 keping roti sandwic (disiat-siat)
1 1/2 cawan susu cair
1/2 cawan air suam
1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis boleh tambah lagi)
1 sk esen vanilla
3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih)


Cara-cara : 
Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan.