Wednesday 10 August 2011

PERCIK IKAN KELI

Assalamualaikum...

Ada sape2 kat sini tak kenal ikan keli?? Meh sini nk tunjuk...hehe


(gambar oleh pakcik google)




Bahan-bahan:

5 ekor ikan keli - diperap dgn garam dan kunyit..selepas itu dibakar.

Utk bahan kuah percik:

4 cawan santan
5 ulas bawang merah
2 inci halia
3 sudu besar cili kisar
2 batang serai - diketuk
1 asam keping
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh bersama air.


Cara-cara:

Kisar bawang merah, halia dan cili kisar.
Kemudian campur bahan kisar td dgn santan dan masukkan asam keping dan serai.
Masak dgn api perlahan sampai pekat.
Masukkan sedikit air yg dibancuh dgn tepung jagung.
Perasakan dgn garam dan gula.
Apabila sudah masak, lumurkan sedikit kuah percik pd ikan keli yg telah dibakar td dan bakar sekali lagi.


No comments:

Post a Comment