Friday 2 December 2011

KEPAH MASAK MERAH BERSERAI



Assalamualaikum...

Sempena di pagi Saiyyidul Ayyam ini membawa keberkatan kita semua dalam meneruskan kehidupan seharian. Alhamdulillah, kerana masih dipinjamkan lagi nyawa untuk hari ini. Selawat dan salam atas junjungan..semoga mendapat keberkatan di pagi Jumaat yang mulia ini.

Mungkin ramai yang telah menikmati kepah masak merah atau lala masak merah atau yang sewaktu dengannya. Disebabkan baru-baru ni kami menjamu selera di Tanjung Lumpur, Kuantan dengan bermacam hidangan antaranya Lala Masak Serai. Bila dah balik rumah terbayang-bayang pulak keenakkan lala tu..terasa nak makan lagi..lagi..lagi dan lagi. Tetiba semalam encik suami belikan kepah..Kepah pun kepah lah, asalkan rasanya lebih kurang sama je dengan lala. Hari ni kiranya tercapai lah hajat dihati..

Bermula lah aktiviti jalan-jalan cari resepi kat dapur Masam Manis, selongkar punya selongkar akhirnya dapat jugak resepi Lala Masak Merah Berserai. Resepi asalnya adalah Udang Masak Merah Berserai oleh Pak Engku dan telah diolah oleh Kak Ita sendiri..Tapi disebabkan ini kepah, jadilah Kepah Masak Merah Berserai. Alhamdulillah resepi ni tak mengecewakan yus dan suami..sedap dan terasa keenakkan kepah dan kuahnya tu..Dah jadi menu kegemaran kami berdua. Terima kasih kepada Kak Ita kerana sudi berkongsi resepi yang marvelous ni. Yus minta izin share kat sini pulak ye..

Kepah Masak Merah Berserai

Sumber : Pak Engku & Azlita Aziz

1 kg kepah dicuci bersih
6 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
10 tangkai cili kering - direndam hingga lembut dan dikisar
2 camca besar sos cili
2 camca besar sos tomato
2 camca besar sos tiram
3 helai daun limau purut
3 batang serai - dititik
200 ml air
100 ml minyak masak
garam dan gula secukup rasa
1 kiub ikan bilis
1 biji cili - dihiris

Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili kisar hingga naik minyak.
Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan serai, tumis lagi hingga garing.
Tuangkan sedikit air masukkan daun limau purut dan kiub ikan bilis. Biarkan hingga mendidih.
Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Masak sehingga kuah agak pekat.
Masukkan kepah , kuatkan api, tutup kuali dan biarkan ia masak anggaran 5-10 minit. Buka tutup kuali kacau sebati. Akhir sekali masukkan cili hiris, daun ketumbar dan daun sup. Tutup api dan siap untuk hidangan.

MOIST CHOCOLATE CHEESE CAKE


Moist Chocolate Cheese Cake

Bahan A :
1 cawan gula perang
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu segar
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak jagung
Semua bahan di atas dimasak dengan api perlahan hingga semua sebati dan biarkan sejuk.

Bahan B :
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu KFC soda bikarbonat
1 sudu KFC baking powder
Semua bahan di atas diayak bersama.

Bahan C :

4 biji telur Gred B
1 sudu kecil esen vanila
Blend hingga kembang

Cara-cara :
Satukan bahan B & Bahan C ke dlam Bahan A secara berselang-seli

Gaul sebati dengan menggunakan spatula/senduk
Bila dah sebati, tapiskan dan ketepikan.

Untuk Lapisan Cheese :
250gm cream cheese philadelphia
25gm tepung gandum
20ml air
30gm gula kastor
2 sudu teh tepung jagung
2 sudu besar jus lemon
2 biji telur Gred A


Masukkan semua bahan dlm mangkuk adunan kecuali telur. Pukul higga kembang dan gebu
Masukkn telur satu persatu dan pukul sehingga sebati

Masukkan 1/2 adunan kek dlm loyang dan kukus selama 10 minit sehingga masak
Masukkan pula 1/2 adunan cheese tadi. Kukus selama 7-10 minit
Tuang lg baki adunan kek coklat.. kukus lg 10 minit
Tuang baki adunan cheese tadi. Buat jalur dgn lebihan kek coklat td..guna pencungkil gigi dan tarik..kukus sampai masak.