Friday 5 August 2011

KETAM MASAK LEMAK CILI API



Bahan-bahan :

1 kg ketam
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 sudu besar cili kisar (cili kering pn blh)
5 biji cili api
2 batang serai – diketuk
1 biji kelapa – diambil santan
1 asam keping (xnk letak pn xpe..)
Garam dan gula. 


Cara-cara :

Kisar bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit hidup, cili api dan juga cili kering.
Masukkan ke dalam periuk dan campurkan dgn santan.
Masukkan serai.
Masak sehingga kuah mendidih.
Masukkan ketam..masak sehingga ketam masak dan mendidih utk kali kedua.
Perasakan dgn garam dan gula.
Sedia utk dihidangkan..

PUDING BALQIS

(Sumber : K.Nor Secubit Garam)

 Bahan-bahan :

1 paket agar2 serbuk (10gm)
450ml air
150ml susu cair
2 biji telur gred A
5 sudu besar gula pasir
3 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanila
pewarna mengikut citarasa masing2


Cara-cara :


Masakkan serbuk agar2 dgn air dan gula hingga mendidih dan masukkan butter dan susu cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.
Masukkan vanila dan padamkan api. Biarkan seketika (lebih kurang 15 - 20 minit) sehingga agar2 suam2 panas.
Pukul telur hingga betul2 kembang (buang tali pusat telur utk menghilangkan bau hanyir telur) dan masukkan adunan agar2 kedalam bekas berisi telur td dengan perlahan2. Kacau hingga sebati.
Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yg disukai. Kacau hingga serata warna adunan puding td.
Sendukkan adunan puding ke dalam acuan utk dijadikan lapisan pertama. Untuk meletakkan lapisan yg kedua tu pastikan lapisan pertama betul2 keras dan cakar dgn garfu. Kemudian sendukkan adunan puding utk lapisan kedua dan seterusnya.
Sejukkan dalam peti ais sebelum menghidang.

Thursday 4 August 2011

DAGING BLACK PEPPER

Bahan-bahan:

1/2 kilo daging (potong kecil)
perencah black pepper maggi
1 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
1 labu bwg besar (potong bulat)
1/2 inci halia
sos tiram
kicap manis
carrot
daun bwg
tomato

Cara-cara: 

Tumbuk halia, bwg merah dan bwg putih dan tumis sehingga wangi.
Masukkan daging.
Tambahkan sedikit air.
Masukkan sos tiram.
Masak sehingga daging masak.
Masukkan perencah black pepper.
Kacau smpai kuahnya pekat.
Masukkan kicap.
Masukkan bwg besar, carrot, daun bwg, tomato.
Sedia utk dihidangkan...