Thursday 17 November 2011

NASI AYAM PENYET


Untuk Ayam :
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dgn halia dan 5 ulas bwg putih.
Toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup) 
½ sudu besar Jintan Manis - goreng tanpa minyak hingga naik bau 
½ sudu besar Jintan Putih - goreng tanpa minyak hingga naik bau 
3 sudu besar biji ketumbar - goreng tanpa minyak hingga naik bau 
1 sudu besar rempah kari ayam 
1 sudu besar serbuk kunyit 
½ sudu besar serbuk lada putih 
3 ulas bawang putih 
1cm halia 
sedikit air 
1 sudu kecil garam 
Minyak masak untuk menggoreng 

Untuk Sambal :
Sedikit minyak masak 
10 biji cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas) 
10 biji cili padi 
10 biji bawang merah - dihiris 
3 biji bawang putih - dihiris 
5 biji tomato -  potong 4 
5cm belacan 
3 sudu ikan bilis 
3 sudu gula merah dan garam secukup rasa 


Cara-cara :

Untuk Ayam Penyet : 
Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap 2 jam
Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga garing

Untuk Sambal : 
Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan. 
Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan. 
Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan. 
Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik. 
Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan. 
Masukkan gula merah dan gaul rata. 
Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan

Untuk Sup : 
Masukkan kiub pati ayam, garam gula secukup rasa pada air rebusan ayam
Masukkan carrot dan sengkuang 
Masak sup sehingga mendidih
Tabur hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng pada sup semasa disajikan.

Ulam-ulaman :
Daun salad
Daun selom
Kacang Botol
Ulam raja
Kubis
Timun
Sedia dihidang bersama nasi putih.





JAPANESE COTTON CHEESE CAKE


Bahan-bahan :

250g cream cheese
50g butter
100 ml fresh milk
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
6 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam halus
60g tepung superfine/tepung kek
20g tepung jagung
140g gula pasir
1/2 sudu kecil cream of tartar 



Cara-cara :

Cairkan cream cheese, butter dan fresh milk dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan.

Untuk merinque :  Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan cream of tartar. Pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). 

Untuk adunan kek : Dalam bekas lain, pukul kuning telur sampai kembang, kemudian masukkan cream cheese yg dicairkan td. Pukul sampai gebu. Matikan mixer.
Masukkan tepung superfine/tepung kek sedikit demi sedikit dgn kaedah kaup balik. Guna spatula utk kacau adunan.
Kemudian masukkan merinque td. Kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan kek ke dlm loyang berukuran 8 inci.
Panaskan dahulu oven. Bakar kek secara double boiler kira-kira 1 jam 10 minit dgn suhu 160c dan guna api bawah selama 1 jam. Manakala 10 minit lg pasang api atas bawah.


Monday 14 November 2011

BAKED MACARONI



Resepi Asal : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
 3 cawan makaroni (direbus ala dente* dan toskan)
 150 g daging cincang
2 ulas bawang putih (dicincang) 
1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil) 
1 tin kecil puri tomato
 sedikit sos cili 
sedikit sos tomato 
sedikit garam 
1 sudu besar mentega
1 capsicum hijau - yus tambah
1/2 tin mushroom - yus tambah
Sos Putih : 
2 cawan susu segar (yus gantikan dgn susu cair) 
1 sudu besar mentega 
sedikit lada sulah 
2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air) 
1 slice cheesedale atau 30 g krim keju 
sedikit garam dan gula 
lain-lain : keju parut dan oregano
Cara-cara :

Cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
Kemudian masukkan daging cincang dan kacau hingga airnya kering. 
Barulah dimasukkan puri tomato. Gaulkan sebati. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, capsicum, mushroom, garam dan gula secukup rasa. Setelah kuahnya pekat. Tutupkan api.
Satukan kuahnya dengan pasta tadi dan gaulkan hingga rata. 

Sementara itu, untuk sos putih : Cairkan mentega di dalam periuk. Kemudian masukkan cheesedale atau krim keju. Kacau hingga cair. Barulah dituangkan susu cair. Masak hingga susu mendidih. Masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula. 
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau lagi hingga pekat. Tutupkan api.

Sediakan bekas tahan panas atau loyang aluminium. Sapukan dengan mentega. Masukkan pasta tadi di dalamnya dan ratakan dengan sos putih.
Taburkan keju parut dan oregano.
Bakarlah selama 35-40 atau hingga keperangan dengan suhu 160C.

* al dente : cooked enuf to be firm but not so soft / tak keras dan tak lembut sgt

**cara merebus pasta : didihkan air bersama sedikit garam dan kemudian barulah dimasukkan pasta. masa memasak lbh kurang 7-9 minit ikut instruction pd bungkusannya.

LIDAH LEMBU MASAK MERAH


Bahan-bahan :

lidah lembu - dicelur dgn air panas dan buang kulit luar
1 labu bawang besar - potong bulat
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 biji capsicum hijau
2 biji tomato
1 biji cili merah
1 sudu besar pewarna merah
daun sup - hiasan
daun bawang - hiasan
sedikit lada sulah

Cara-cara :

Hiris lidah lembu nipis-nipis dan rebus dengan pewarna merah
Tumis bawang putih dan halia yg ditumbuk sehingga garing
Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan air rebusan daging tadi
Apabila mendidih, masukkan lidah lembu tadi sehingga masak
Masukkan garam, gula dan serbuk perasa
Kemudian masukkan cili merah, capsicum hijau, bawang besar dan buah tomato
Siap utk dihidang
Tabur daun bawang, daun sup dan serbuk lada sulah