Thursday 17 November 2011

JAPANESE COTTON CHEESE CAKE


Bahan-bahan :

250g cream cheese
50g butter
100 ml fresh milk
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
6 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam halus
60g tepung superfine/tepung kek
20g tepung jagung
140g gula pasir
1/2 sudu kecil cream of tartar 



Cara-cara :

Cairkan cream cheese, butter dan fresh milk dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan.

Untuk merinque :  Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan cream of tartar. Pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). 

Untuk adunan kek : Dalam bekas lain, pukul kuning telur sampai kembang, kemudian masukkan cream cheese yg dicairkan td. Pukul sampai gebu. Matikan mixer.
Masukkan tepung superfine/tepung kek sedikit demi sedikit dgn kaedah kaup balik. Guna spatula utk kacau adunan.
Kemudian masukkan merinque td. Kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan kek ke dlm loyang berukuran 8 inci.
Panaskan dahulu oven. Bakar kek secara double boiler kira-kira 1 jam 10 minit dgn suhu 160c dan guna api bawah selama 1 jam. Manakala 10 minit lg pasang api atas bawah.


2 comments:

  1. mesti sedapkan...tapi nak wat tu cam susah gak kena kna msk cara double boiler

    ReplyDelete
  2. mmg sedap kak intan..gebuuu je..hehe..tak susah sgt pn kak intan, ikut step by step insyaallah ok :)

    ReplyDelete