Tuesday 4 October 2011

IKAN MASAK ASAM MANGGA MUDA


resepi : Yusliza Lailatushalah

3 ekor ikan selayang - disiang, dicuci dan digaul dgn kunyit dan garam dan digoreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
3 ulas bawang putih - diketuk
1 cm halia - dimayang
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
  8 biji cili api - dibelah 2
1 biji tomato - dibuang biji dan dipotong kecil
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 biji mangga muda - disagat kasar
air asam jawa secukupnya
garam & gula secukup rasa

Panaskan minyak dan tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan air asam jawa dan masak hingga didih. Perasakan garam dan gula.
Kemudian masukkan cili api, cili hijau, cili merah, tomato, bawang besar dan mangga muda.
Akhir sekali masukkan ikan biar seketika hingga kuah menyerap dan sedia dihidangkan.


MEE JAWA


Sumber : Buku Masakan Popular Malaysia

Bahan-bahan:

3 sb minyak
8 ulas bawang merah - dikisar
8 ulas bawang putih - dikisar
2 cm halia - dikisar
2 cm lengkuas - dikisar
1 batang serai - dikisar
2 sb cili kisar- dikisar
2 liter air
400 g keledek (dikupas, direbus & dilecek/ kisar)
500 g udang (dibuang kulit, direbus & ditumbuk)
2 sb tepung jagung (dilarutkan dgn sedikit air)
1 sk serbuk lada hitam
garam & gula secukupnya

Bahan Sampingan :
  
500 g mee kuning - dicelur
250 g tauge - dicelur
daun bawang & daun sup - dihiris
2 keping tauhu (digoreng & dihiris)
4 biji telur (direbus & dibelah dua)
4 biji limau kasturi
3 biji cili merah dan hijau (dihiris nipis)


Cara-cara :

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan air sambil dikacau sekali-sekala sampai mendidih.
Bubuh pula keledek, udang dan campuran tepung jagung.
Renehkan sampai pekat. Kemudian masukkan serbuk lada hitam, garam dan gula.
Untuk menghidangkannya, bubuh mee di dalam mangkuk. Taburkan bahan sampingan lain.
Tuangkan kuah dan sajikan panas-panas.