resepi : Yusliza Lailatushalah
3 ekor ikan selayang - disiang, dicuci dan digaul
dgn kunyit dan garam dan digoreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
3 ulas bawang putih - diketuk
1 cm halia - dimayang
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
8 biji cili api - dibelah 2
1 biji cili hijau - dihiris
8 biji cili api - dibelah 2
1 biji tomato - dibuang biji dan dipotong kecil
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 biji mangga muda - disagat kasar
air asam jawa secukupnya
garam & gula secukup rasa
Panaskan minyak dan tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan air asam jawa dan masak hingga didih. Perasakan garam dan gula.
Kemudian masukkan cili api, cili hijau, cili merah, tomato, bawang besar dan mangga muda.
Akhir sekali masukkan ikan biar seketika hingga kuah menyerap dan sedia dihidangkan.
air asam jawa secukupnya
garam & gula secukup rasa
Panaskan minyak dan tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan air asam jawa dan masak hingga didih. Perasakan garam dan gula.
Kemudian masukkan cili api, cili hijau, cili merah, tomato, bawang besar dan mangga muda.
Akhir sekali masukkan ikan biar seketika hingga kuah menyerap dan sedia dihidangkan.