Friday 16 December 2011

MEE BANDUNG


Assalamualaikum...


Salam hari jumaat..penghulu segala hari. Alhamdulillah masih lagi dipanjangkan umur dan masih dapat menatap wajah suami tercinta. Terima kasih Ya Allah atas kurniaan nikmat ini..Tengahari tadi yus sajikan Mee Bandung, kadang-kadang buntu jugak memikirkan menu apa yang nak disajikan untuk makan tengahari walaupun suami yus tak cerewet bab makan ni..Apa yang dimasak, semua dia makan aje..Sebagai seorang isteri, semestinya kita nak sediakan menu yang menyelerakan untuk suami tercinta..

Bila tengok kat blog masakan ni banyak la pulak resepi mee bandung, pelbagai cara mengikut citarasa bloger-bloger. Apa yang pasti semuanya nampak menyelerakan. Mula rasa serba salah nak cuba yang mana satu..Akhirnya yus buat pilihan nak buat mee bandung cara kakak ipar kepada Kak Ita (Masam Manis). Ini kerana semua resepi yang pernah dicuba dari blog Kak Ita ni alhamdulillah tak menghampakan yus. Memang sedap mee bandung ni, kami makan sampai tambah-tambah..hehe. Ok, jom kita intai resepinya..

MEE BANDUNG

Tulang dan daging - direbus
4 biji kentang - potong bulat2 nipis, digoreng kemudian diblend
Bahan kisar :
30 tangkai cili kering
3 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
1 cwn udang kering - direndam dan dikisar

2 sudu besar sos tomato

2 sudu besar sos tiram
6 sudu besar sos cili
2 kiub daging
1 buku gula melaka (yg kecil)
garam dan gula secukup rasa

udang  
sotong
fishball
tomato dibelah 4
karot
bunga kubis
telur - yus guna telur puyuh yang direbus





Bahan yg dimakan bersama :
daun sawi - di celur
mee kuning
daun sup n daun bawang
bawang goreng
tauhu goreng





Panaskan minyak 1 senduk
Tumis bahan yg dikisar hingga naik bau dan garing.
Masukkan kentang yg telah dikisar masak hingga sedikit garing.
Masukkan daging dan air rebusan tulang masak hingga mendidih.
Masukkan kiub daging, sos tomato, sos cili, sos tiram dan gula melaka.
Masak hingga gula larut.
Masukkan buah tomato, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan udang, sotong, fish ball dan masak hingga sedikit pekat.
Akhir sekali masukkan karot, dan bunga kubis.
Sedia untuk dihidangkan.

Tuesday 13 December 2011

BLENDED ORANGE CAKE


Assalamualaikum dan selamat petang...

(gambar : google)

Rasanya semua orang tahu bahawa buah-buahan mengandungi khasiat yang pelbagai. Tapi tahukah kita mengenai khasiat buah oren terhadap kesihatan kita? Vitamin C? Ya, oren adalah sumber yang kaya dengan vitamin C. Namun, bukan itu saja. Tahukah kita bahawa:

  • Oren mengandungi Beta Carotene, iaitu antioksida yang berkuasa memelihara kesihatan sel-sel kita. 
  • Oren mengandungi Kalsium, yang kita mungkin sudah maklum akan fungsi dan kepentingannya terhadap membina tulang dan gigi yang kuat.
  • Otak kita memerlukan asid folik untuk membesar dengan baik yang dibekalkan dalam buah oren.
  • Tekanan darah juga dapat diseimbangkan dengan magnesium yang dibekalkan oleh buah oren.
  • Demi menjaga kesihatan sistem kardiovaskular dan memelihara keseimbangan elektrolit dalam tubuh, potassium dalam buah oren dapat membantu.
  • Makanan yang kita ambil dapat ditukarkan menjadi tenaga dengan thiamin yang terkandung dalam buah oren.

Tips penting:

Kulit buah oren yang bewarna putih sebenarnya mengandungi vitamin C yang lebih banyak berbanding isi buah oren itu sendiri. Jika kita ingin menikmati buah oren, tinggalkan sedikit lapisan putih kulitnya untuk dinikmati bersama isinya. Walaupun agak pahit, namun ini demi kesihatan kita juga. 




Mak aiii...satu rumah bau orange..sampai ke luar baunya..Sebenarnya semalam lagi duk pendam nak buat kek ni, memandangkan buah orange dah 3 hari dalam peti ais tu..Kebetulan petang semalam yus keluar, minum petang just beli goreng pisang dengan keropok lekor jer..senang, balik rumah bancuh tea panas je..hehe

Kek ni agak lembab dan lembut sangat. Terasa kesedapan orennya..Nak membuatnya pun tersangat lah mudah..tak perlu pakai mixer pun. Bagi yang tak ada mixer, boleh lah mencubanya. Hanya guna blender aje..Senang kan! Yang penting dapur pun tak bersepah..hehe. Resepi kek ni yus ambil dari dapur Kak Ita..boleh dikatakan setiap hari yus singgah kat dapur Kak Ita ni. Semua hasil dari air tangan Kak Ita tidak boleh dinafikan lagi, memang terbaikkk..Tabik spring!!
Jom kita layan resepi Blended Orange Cake ni..


Blended Orange Cake

Bahan-bahan :

1 bji buah orange dan 1 biji lagi parutan kulit orange
1 cawan minyak masak
1 1/2 cawan gula halus

3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
1 sudu besar orange sunquick



Cara-cara
:

Cuci buah orange, potong dan buang biji dan urat putih di tengah2. Potong lagi buah orange kecil-kecil bersama kulitnya sekali.

Masukkan kedalam blender bersama minyak, gula dan telur. Kisar hingga halus.
Tuang bahan yang dikisar ke dalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris.

Bakar pada suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak dengan menggunakan api bawah.



Monday 12 December 2011

SUP TULANG


Assalamualaikum...

Lewat bersiaran lagi..Dah masuk waktu untuk minum petang..Yus baru nak update menu lunch untuk hari ni. Maklumlah musim tengkujuh ni badan asyik lemau je..Bila perut kenyang mata pun mula lah layu..Ok, tak mau cakap banyak, kejap lagi yus nak keluar..Jom kita layan menu Sup Tulang ni yer..Tapi kali ni yus guna tulang rusuk. Memang sedap, terasa lemak manis air tulangnya!! Biasanya yus makan Sup Tulang ni bersama nasi putih, telur dadar, ikan goreng, ulam-ulaman dan sambal belacan..marvelous!!


Sup Tulang

1kg tulang rusuk
6 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 labu bawang besar - dibelah 4
2 inci halia - diketuk
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga

1 sudu kecil lada hitam
1 sup bunjut
1 kiub daging
garam dan gula secukup rasa
daun sup
daun bawang
cili padi
tauge


Tulang rusuk direbus dengan halia sehingga empuk. Guna api kecil untuk mengelakkan daging keras.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dengan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga serta lada hitam sehingga bawang garing.
Tuangkan bahan tumisan ke dalam rebusan tulang tadi.
Kemudian masukkan sup bunjut. kiub daging, garam dan gula secukup rasa.

Renihkan sehingga daging pada tulang lembut.
Hidangkan dengan hirisan daun sup, daun bawang, cili padi dan juga tauge.





Sunday 11 December 2011

APAM MEKAR PINK PUTIH


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Tengahari tadi masa singgah kat rumah Kak Yatie, yus nampak Apam Mekar..Amboiii mekar sungguh apam yang Kak Yatie buat..tengok bahan-bahan pun mudah dan caranya pula teramat lah ringkas, yus tak tunggu lagi..terus ke dapur godek-godek, sekejap je nak godek apam ni..Letak dalam mixer pastu main campak-campak je..hihi

Hasilnya memang mekar..Semekar senyuman seikhlas hati..Rasanya pun memang sedap sangat, lembut dan gebu!! Terima kasih kepada Kak Yatie dan tuan empunya resepi ni..Tak dinafikan lagi, memang dah ramai yang mencuba dan ada juga yang menjadikannya sebagai sumber pendapatan sampingan..Alhamdulillah..Semoga empunya resepi ini diberkati dan dimurahkan rezeki oleh Allah swt..Amin.. 




APAM MEKAR


Bahan-bahan :
250 gm gula
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 s.k ovallate
pewarna merah dan hijau
acuan kertas

Cara
-cara :
Panaskan kukusan.
Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
Bahagiakan adunan kepada 2.
Masukkan perwarna merah jambu dan 1 bahagian lagi tanpa pewarna.
Masukkan adunan dalam pelastik piping bag setiap adunan.
Picitkan serba sedikit ke dalam acuan kertas yang telah diletakkan dalam acuan apam.
Kukus selama 15 minit.
Bila telah masak angkat dan hidangkan.