Monday 12 December 2011

SUP TULANG


Assalamualaikum...

Lewat bersiaran lagi..Dah masuk waktu untuk minum petang..Yus baru nak update menu lunch untuk hari ni. Maklumlah musim tengkujuh ni badan asyik lemau je..Bila perut kenyang mata pun mula lah layu..Ok, tak mau cakap banyak, kejap lagi yus nak keluar..Jom kita layan menu Sup Tulang ni yer..Tapi kali ni yus guna tulang rusuk. Memang sedap, terasa lemak manis air tulangnya!! Biasanya yus makan Sup Tulang ni bersama nasi putih, telur dadar, ikan goreng, ulam-ulaman dan sambal belacan..marvelous!!


Sup Tulang

1kg tulang rusuk
6 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 labu bawang besar - dibelah 4
2 inci halia - diketuk
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga

1 sudu kecil lada hitam
1 sup bunjut
1 kiub daging
garam dan gula secukup rasa
daun sup
daun bawang
cili padi
tauge


Tulang rusuk direbus dengan halia sehingga empuk. Guna api kecil untuk mengelakkan daging keras.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dengan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga serta lada hitam sehingga bawang garing.
Tuangkan bahan tumisan ke dalam rebusan tulang tadi.
Kemudian masukkan sup bunjut. kiub daging, garam dan gula secukup rasa.

Renihkan sehingga daging pada tulang lembut.
Hidangkan dengan hirisan daun sup, daun bawang, cili padi dan juga tauge.





No comments:

Post a Comment