Saturday 14 January 2012

KANGKUNG GORENG UDANG


Assalamualaikum...

Ermm dah lama rasanya tak makan kangkung goreng..selalunya kangkung ni yus goreng belacan je, tapi kali ni goreng bersama udang dan campur dengan tauge..Kebetulan ada tauge sesat kat dalam peti ais tu..untuk mengelakkan pembaziran, yus campur sekali dengan kangkung ni. Ramai yg tahu kangkung ni banyak khasiat, antaranya adalah dapat meneutralkan racun yang diakibatkan oleh makanan seperti kes-kes makanan yang basi. Caranya cukup mudah, kangkung dibersihkan terlebih dahulu dan kemudian dipotong kecil untuk dikisar. Minum air kisaran kangkung tadi dengan perlahan-lahan sebanyak segelas ataupun dua gelas mengikut keperluan.

KANGKUNG GORENG UDANG
Sumber : Yusliza Lailatushalah

Bahan-bahan :
Kangkung - dipotong dan dicuci
10 ekor udang
3 ulas bawang putih - diketuk
1/2 labu bawang besar - dipotong bulat
1 biji lada merah - dipotong
1 biji tomato - dibelah 4
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap

Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan. Kemudian masukkan sos tiram dan udang. Masak sehingga udang separuh masak, kemudian masukkan kangkung, lada merah, bawang besar, kicap dan juga sedikit air. Apabila kangkung sedikit layu, masukkan garam, gula dan perasa secukupnya. Akhir sekali masukkan tauge dan juga tomato. Siap untuk dihidangkan..







No comments:

Post a Comment