Wednesday, 11 January 2012

GULAI AYAM KAMPUNG NANGKA MUDA


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat pengunjung Pinkitchen..

Khasiat Ayam Kampung :

Ayam kampung adalah istilah yang diberikan kepada ayam yg dipelihara secara lepas atau bebas. Kebiasaanya ayam ini dipelihara di kawasan luar bandar atau di kawasan perkampungan.
Ayam Kampung yang diternak melalui kaedah lepas atau free-range adalah lebih tahan lasak dan membesar secara semula jadi. Dengan itu, ayam-ayam kampung ini dapat menyerap segala nutrisi yang perlu untuk pembesaran yang sihat dan kesannya dapat memberikan ayam-ayam ini tumbesaran yang sihat, kurang berlemak dan bebas bahan kimia.

Melalui cara ini, kita boleh memperolehi daging ayam kampung yang rendah kolesterol dan lemak, tetapi kaya dengan protein dan karbohidrat.

Pembesaran ayam kampung tidak dipengaruhi oleh hormon pembesaran, di mana fungsinya untuk mempercepatkan pembesaran ayam untuk tujuan pengeluaran awal. Di sini, kami menjalankan sistem pembesaran ayam yang semula jadi. Memang kelemahan ayam kampung adalah pembesarannya yang memakan masa, tetapi kebaikan dan khasiatnya tiada tandingan.

Mengenai rawatan, ayam kampung lebih diberikan herba dan vitamin semula jadi. Kaedah kami langsung tidak menggunakan sebarang antibiotik yang merbahaya seperti sejenis antibiotik yang mempunyai kesan karsinogenik (penyebab barah) dan boleh merosakkan sistem saraf pusat. Atau nitrofuran, satu kelas drug yang amat toksik digunakan untuk mengawal penyakit yang menyerang ayam ternakan. Ianya sangat memberi kesan kepada pertumbuhan minda kita, boleh menyebabkan mati pucuk serta mandul dan juga menjadi punca utama kepada kanser rahim serta kanser payudara.

Pensyarah Fakulti Farmasi, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Dr. Mohd Zulkefeli Md. Jusoh berkata, adanya penggunaan hormon atau antibiotik akan membawa kepada ketidakseimbangan hormon dalam tubuh badan kita. Lebih membimbangkan lagi katanya, dalam tempoh jangka panjang, mereka yang kerap memakannya menghadapi risiko penyakit kanser. "Secara amnya, tubuh kita memang mempunyai sistem kawalan bahan-bahan asing. Tetapi ia hanya berfungsi untuk tindak balas jangka pendek sahaja dan tidak dapat menentukan apa yang akan berlaku selepas itu," katanya.

Menurut kajian, kulit ayam tersebut boleh mendatangkan kemudaratan kerana ia banyak terdedah kepada pelbagai bahan kimia yang beracun kerana kesan suntikan dan tiada pendedahan pada cahaya matahari. Ini sangat berbeza dengan ayam kampung yang dipelihara secara semula jadi yang mempunyai keistimewaan boleh menjauhkan risiko didatangi penyakit-penyakit seperti penyakit jantung, diabetes dan masalah kegemukan.


GULAI AYAM KAMPUNG NANGKA MUDA
Sumber : Yusliza Lailatushalah


Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam kampung
6 biji bawang merah - tumbuk kasar
3 biji bawang putih - tumbuk kasar
1 inci halia - tumbuk kasar
1/2 inci lengkuas - tumbuk kasar
1/2 inci kunyit hidup - tumbuk kasar
2 sudu besar cili kisar*
1 paket rempah kari ayam adabi* (dicampur bersama dgn sedikit air)
1 sudu besar kerisik
Santan
Nisan
2 keping asam gelugur
Sedikit garam dan gula secukup rasa
Nangka muda yg telah dicelur

Cara-cara :

Tumis bahan yg ditumbuk kasar sehingga kekuningan. Masukkan rempah kari ayam yg dicampur dengan cili kisar. Masak sehingga garing.
Bila garing masukkan ayam. Masak sehingga ayam separuh masak dan pecah minyak. Tambahkan sedikit air. Kemudian masukkan santan, asam keping.
Masak sehingga mendidih dengan api perlahan (tutup periuk).
Ayam kampung ni isi dia agak pejal sedikit jadi kena rebus agak lama jugak lebih kurang setengah jam.
Bila nampak isi ayam dah hampir empuk, masukkan kerisik, nisan, garam, gula.
Akhir sekali masukkan nangka muda yg telah dicelur tadi..Masak sehingga mendidih sekali lagi.

No comments:

Post a Comment