Monday, 8 August 2011

NASI PADPRIK AYAM

Assalamualaikum...

Pejam celik..pejam celik..sudah seminggu lebih kita berpuasa..alhamdulillah masih dipanjangkan umur di bulan yang mempunyai banyak kelebihan ini..kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini..Sesungguhnya telah termaktub di dalam Al-Quran dan Sunnah tentang kelebihan berpuasa secara umumnya, antaranya:
* puasa mendekatkan diri dengan Allah.
* puasa menyelamatkan seseorang dari neraka.
* puasa menjanjikan syurga.
Semoga amalan kita sehari-hari diterima dan diberkati oleh Allah s.w.t..aminn...

Amboiii..dah macam ustazah lah pulak..hehe..berbalik kpd menu utk berbuka hari nie, yus masak nasi padprik ayam, puding keju, bubur biji nangka dan jus carrot susu..macam byk lah pulak..nanti sape nk habiskan nih..sape lg kalo bkn kami berdua..hehe..nasib baik lah mr.hubby jenis yg suka makan..semua dia sapu bersihh..hehehe..ok lah tu kan..hari ni yus kongsi resepi utk nasi padprik ayam dulu ye..penat nk menaip lewat mlm ni..ni pun asik duk jeling2 kat bilik...manis je tgk bantal dgn selimut tu..hehe..maklum la pukul 4 pagi nk bangun masak utk sahur lak...:)


NASI AYAM PADPRIK





Bahan-bahan:

1 ketul dada ayam - dipotong kecil.
1 biji lobak merah - dipotong ikut citarasa.
kubis bunga
kacang panjang
baby corn
1 labu bawang besar
2 biji tomato
2 sb kicap pekat
5 sb sos tomato
5 sb sos cili
3 sb sos tiram
2 helai daun limau purut
1 btg serai dititik
1 biji limau kasturi diambil jus
5 biji cili api diketuk
3 ulas bawang putih diketuk
1/2 cwn air (dicampur dgn 1 sk tepung jagung)
1 kiub pati ayam
1 sk cili kisar
minyak masak


Cara-cara:


Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi.
Masukkan cili kisar hingga sedikit garing.
Masukkan ayam dan kacau rata..masukkan juga sedikit air utk mengelakkan ayam melekat kat kuali..
Masukkan kicap pekat, sos tomato, sos cili, sos tiram dan kiub ayam. masak hingga didih.
Masukkan sayur yg telah dipotong td dan kacau rata.
Masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air td.
Apabila telah mendidih, masukkan daun limau purut dan kacau rata.
Masukkan jus limau dan tutup api.
Sedia dihidangkan dgn nasi putih..










No comments:

Post a Comment