JOM MELOPESSS....
Bahan-bahan (utk bentuk hati ni, yus dpt 11 ketul)
1 1/2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair (sukatan santan biar separas dgn beras pulut yg digunakan)
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1 sudu kecil air kapur
beberapa titik pewarna hijau
kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
bahan utk air gula melaka:
2 ketul gula melaka
2 sb gula (mengikut citarasa)
1 1/2 cawan air
Cara-cara:
Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang ke dlm acuan kegemaran. Biarkan sejuk,kemudian golekkan dalam kelapa parut.
Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
No comments:
Post a Comment