Tuesday, 4 October 2011

IKAN MASAK ASAM MANGGA MUDA


resepi : Yusliza Lailatushalah

3 ekor ikan selayang - disiang, dicuci dan digaul dgn kunyit dan garam dan digoreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
3 ulas bawang putih - diketuk
1 cm halia - dimayang
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
  8 biji cili api - dibelah 2
1 biji tomato - dibuang biji dan dipotong kecil
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 biji mangga muda - disagat kasar
air asam jawa secukupnya
garam & gula secukup rasa

Panaskan minyak dan tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan air asam jawa dan masak hingga didih. Perasakan garam dan gula.
Kemudian masukkan cili api, cili hijau, cili merah, tomato, bawang besar dan mangga muda.
Akhir sekali masukkan ikan biar seketika hingga kuah menyerap dan sedia dihidangkan.


8 comments:

  1. pandai masakk laa...
    suke tengok menu2 kat sini

    ReplyDelete
  2. KAK IZAH
    masak simple2 je kak..
    byk lg yg yus kena blajar dr akak & blogger2 lain jgk..harap sudi membantu ye..:)

    ReplyDelete
  3. BAGUSLA AYU......INSYAALLAH lau kita jaga makan minum suami kita,kita akan bahagia hingga ke akhir hayat......

    ReplyDelete
  4. Salam kenal Yus...mama follower ke 10..menu ikan masak asam mangga muda tu...ermm terliur la pulak..

    ReplyDelete
  5. KAK ZA
    Insyaallah kak za..
    semoga rumahtangga kita sama2 bahagia hingga ke hujung nyawa..

    ReplyDelete
  6. salam perkenalan dari makcikmanggis:)

    ReplyDelete
  7. MAMA NOORSAFONE
    thanks mama...yus suka follow blog mama..
    semoga yus dpt ikut jejak mama yg pandai masak..

    ReplyDelete
  8. MAKCIK MANGGIS
    terima kasih sudi kenal dgn yus..
    salam kenal dr yus jgk utk makcik manggis cayang ;)

    ReplyDelete