Tuesday, 4 October 2011

MEE JAWA


Sumber : Buku Masakan Popular Malaysia

Bahan-bahan:

3 sb minyak
8 ulas bawang merah - dikisar
8 ulas bawang putih - dikisar
2 cm halia - dikisar
2 cm lengkuas - dikisar
1 batang serai - dikisar
2 sb cili kisar- dikisar
2 liter air
400 g keledek (dikupas, direbus & dilecek/ kisar)
500 g udang (dibuang kulit, direbus & ditumbuk)
2 sb tepung jagung (dilarutkan dgn sedikit air)
1 sk serbuk lada hitam
garam & gula secukupnya

Bahan Sampingan :
  
500 g mee kuning - dicelur
250 g tauge - dicelur
daun bawang & daun sup - dihiris
2 keping tauhu (digoreng & dihiris)
4 biji telur (direbus & dibelah dua)
4 biji limau kasturi
3 biji cili merah dan hijau (dihiris nipis)


Cara-cara :

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan air sambil dikacau sekali-sekala sampai mendidih.
Bubuh pula keledek, udang dan campuran tepung jagung.
Renehkan sampai pekat. Kemudian masukkan serbuk lada hitam, garam dan gula.
Untuk menghidangkannya, bubuh mee di dalam mangkuk. Taburkan bahan sampingan lain.
Tuangkan kuah dan sajikan panas-panas.


No comments:

Post a Comment