Saturday, 31 December 2011
LONTONG SINGAPORE
LONTONG SINGAPORE
Dihidang bersama:
Nasi Impit
Sambal bilis
Serunding Daging
Telur puyuh rebus
Bahan Kisar:
20 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
1 inci lengkuas
4 batang serai
1 inci kunyit hidup
1 cawan udang kering - rendam dulu biar lembut
Bahan di atas dikisar dan ditumis.
1/2 kg udang hidup - dibuang kulit
1/2 kg santan pekat
2 asam keping
Bahan Sayuran:
kacang panjang
sengkuang - potong memanjang
bunga kubis
kubis - dihiris kasar
3 keping tauhu lembut
3 keping tempe - potong dadu dan digoreng
suun dan fucuk - rendam hingga lembut
1 batang lobak merah - potong memanjang
Tumiskan bahan kisar hingga terbit minyak. Setelah terbit minyak masukkan sedikit air, santan dan asam keping. Masukkan isi udang. Masak dan biarkan hingga mendidih (kacau selalu supaya santan tak pecah minyak) masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kemudian barulah masukkan bahan sayuran, suun dan fucuk.
Masukkan tempe dan tauhu.
Setelah masak, hidangkan bersama nasi impit, sambal bilis, serunding daging dan telur rebus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment