Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula castor
1 cawan fresh milk
3 biji telur sejuk dr peti ais
1 sudu kecil ovellete
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
filling blueberry
pewarna pink
paper cup
acuan lompang
Cara-cara:
Pukul telur, gula dan ovelette dengan kelajuan max sehingga kembang dan menjadi putih.
Masukkan esen vanilla, susu segar dan tepung (yg telah diayak bersama2 baking powder) dengan kelajuan minimum.
3/4 drpd adunan diletakkam warna pink.
1/4 lagi plain (utk dibuat dot2)
Masukkan warna pink td ke dalam piping bag.
Susun acuan lompang dalam loyang. Letakkan papercup di dalamnya.
Picitkan adunan ke dalam papercup.
Letakkan filling secukupnya. Filling ni kita masukkan juga dalam piping bag supaya mudah kita nak letakkan atas adunan tadi.
Picit lagi adunan yang sama sehingga 3/4 penuh .
Kemudian masukkan adunan plain td dalam piping bag dan dot-dotkan di atas adunan pink td.
Panaskan kukusan dan tutup kukusan dengan aluminium foil supaya air kukusan tidak menitis atas apam.
Pastikan api sederhana panas.
Kukus apam tadi selama 10 - 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya.Hidangkan ketika panas :)
comelnya apam polkadot ni..bila la akak nak dapat mood rajin nak membuatnya ek...anyway, thanks ye sebab sudi follow blog akak...salam perkenalan..:-)
ReplyDeletesalam perkenalan dari yus jgk..suka tgk blog akak, resepi best2..hasil air tgn akak pn terbaik..tahniah kak :-)
ReplyDelete